Meldingen
Wis alles

Recepten voor mosselen?

3 Berichten
3 Gebruikers
2 Vind-ik-leuks
1,548 Weergaven
Suzanne Klüver
(@suzannekluver)
Berichten: 4
 

Bij Museum Prinsenhof Delft hebben we een grote collectie met Delfts tinglazuuraardewerk, oftewel Delfts blauw. En sommige stukken verwijzen wel heel direct naar eten. Het 18de-eeuwse bord in de foto toont allerlei zeevruchten, maar vooral mosselen.

Er is een discussie over dit type trompe l'oeil sieraardewerk. Is dit soort überhaupt gemaakt in Nederland of is het Frans? Als ik kijk naar de kwaliteit van het stuk (de schade daargelaten), dan zou ik zeggen dat dit Delfts is. Maar we kunnen het natuurlijk ook vanuit een ander perspectief benaderen: hoeveel recepten met mosselen kennen jullie - de historische kookexperts - uit de 18de eeuw? En klopt de samenstelling van het soort zeevruchten die we zien op het bord uit die tijd?

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën!

Hartelijke groet,

Suzanne



Dit onderwerp is aangepast 3 jaar geleden 2 keer door Suzanne Klüver
 
Geplaatst : 28/01/2021 9:30 am
Mariella Beukers
(@wijnkronieken)
Berichten: 6
 

Ha Suzanne,

vanuit mijn ervaring van het bestuderen van kookhandschriften, zowel Nederlandse als Engelse, ken ik eigenlijk geen recepten met mosselen. Misschien dat ik in alle handschriften die ik heb gezien 1x iets ben tegengekomen (in een Engels handschrift). Maar of dat wat zegt? Er staan ook nooit recepten voor brood in, bijvoorbeeld. Mosselen zijn in weze zo simpel klaar te maken, dat werd misschien helemaal niet opgeschreven?

 
Geplaatst : 28/01/2021 9:43 am
Suzanne Klüver reageerde
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@wijnkronieken @suzannekluver

Ze zijn er wel hoor, recepten voor mosselen in 18e eeuwse kookboeken, maar ze zijn heel schaars, dat klopt. En vooral ook eenvoudig qua bereiding. Een recept dat me te binnen schiet: in De volmaakte Utrechtse keukenmeid staat een recept voor mosselen gekookt met ui en daar gaat een met broodkruim gebonden wijnsausje bij. Het recept is vooral uitleg hoe je mosselen moet koken.

Ik zal er op letten als ik boeken doorblader @Suzanne en zal je recepten doorsturen als ik ze tegenkom.

Als anderen mosselrecepten uit de 18e eeuw tegen komen: deel ze vooral in dit forum!

 
Geplaatst : 01/02/2021 12:22 pm
Suzanne Klüver reageerde