Meldingen
Wis alles

Truc met het touwtje

15 Berichten
3 Gebruikers
6 Vind-ik-leuks
1,549 Weergaven
(@anna-k-w-a-dejonggmail-com)
Berichten: 9
Customer
 

Panis quadratus gelukt. Touwtje kan nog strakker. 

 
Geplaatst : 09/02/2021 8:06 pm
Manon reageerde
(@anna-k-w-a-dejonggmail-com)
Berichten: 9
Customer
 

 
Geplaatst : 09/02/2021 8:12 pm
Manon reageerde
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

Dat ziet er heel goed uit @anna-k-w-a-dejonggmail-com! Heb je de video over de Panis Quadratus van Locatelli bekeken in de cursus? Interessante theorie om een touw te gebruiken om de rand er in te maken.

 
Geplaatst : 09/02/2021 10:43 pm
(@anna-k-w-a-dejonggmail-com)
Berichten: 9
Customer
 

Klopt Manon, dat touwtje werkt. Ik had het strakker kunnen doen maar het werkt dus. 
Ook de inkepingen mogen dieper. Enfin al doende leert men. 
ik zou ook wel keer willen weten over rijstijden. Wat is maximaal en waarom? Is lang beter?

P.s. Foto is van mindere kwaliteit omdat ik hem moest comprimeren

 

 

 
Geplaatst : 10/02/2021 1:58 pm
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@anna-k-w-a-dejonggmail-com Rijstijden kunnen erg verschillen en zijn onder andere afhankelijk van temperatuur. Als het warmer is rijst deeg sneller. Voor desembrood is het ook afhankelijk van hoe actief je desem is bij het maken van het deeg. Bij mij duurt het in de winter meestal een uur of 5 na het voeden van het desem totdat het op zijn hoogtepunt is en is verdubbelt in volume. In de zomer kan dat wat korter zijn.

Als desemdeeg langer rijst, ontwikkelt het meer smaak. Maar als je het warm laat rijzen, kan het overrijzen en dan doet het brood niet veel meer tijdens het bakken. Om die smaakontwikkeling toch te krijgen, kun je deeg in de koelkast laten rijzen. Dan rijst het héél langzaam, maar ontwikkeld wel meer smaak.

Kijk maar eens naar deze methode, van het voeden van het desem tot aan het bakken. Het geeft aardig weer wat de rijstijden zijn in deze periode van het jaar.

Het is aan te raden om veel te experimenteren met rijstijden en bij te houden wat je doet. Zo ontdek je welke rijstijd goed werkt bij de activiteit van jouw desem, het soort meel dat je graag gebruikt en natuurlijk welke smaak je lekker vindt!

 
Geplaatst : 10/02/2021 8:51 pm
(@irina)
Berichten: 13
Customer
 

@anna-k-w-a-dejonggmail-com Hier is de mijne! Gaat zo de oven in.

 
Geplaatst : 05/03/2021 5:40 pm
Manon reageerde
(@irina)
Berichten: 13
Customer
 


En uit de oven! Hij is heel erg gerezen. We hebben net gegeten dus gaan hem nog niet proeven ? ? ? 

Dit bericht is aangepast 3 jaar geleden door Irina Rempt
 
Geplaatst : 05/03/2021 6:16 pm
Manon reageerde
(@anna-k-w-a-dejonggmail-com)
Berichten: 9
Customer
 

@irina. Super leuk hè. Heb je zuurdesem gebruikt?  Ziet er top uit ?

 
Geplaatst : 05/03/2021 10:01 pm
(@irina)
Berichten: 13
Customer
 

@anna-k-w-a-dejonggmail-com Nee, gist (verse van de Jumbo) want wij eten niet genoeg brood om een zuurdesemcultuur aan de gang te houden. Ik deed het wel toen we het huis vol tieners hadden, later heb ik het wel geprobeerd maar het bleef nooit lang goed gaan.

 
Geplaatst : 06/03/2021 6:40 am
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@irina Wat is hij gegroeid! Mooi hoor. Zo'n Romeins brood met een touwtje is ook leuk om cadeau te doen. Als je het touwtje wat langer maakt en tot een lus vormt, kun je hem makkelijk dragen.

Stel je een drukke straat in een Romeinse stad voor: in plaats van iedereen een stokbrood onder zijn arm, een Romeins brood aan een touwtje in de hand. Leuke gedachte.

 
Geplaatst : 06/03/2021 7:30 am
(@irina)
Berichten: 13
Customer
 

@manon-henzen En nu:


(de Romeinen zullen het wel met olie hebben gegeten maar boter is zo lekker)

 

 
Geplaatst : 06/03/2021 7:36 am
Manon reageerde
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@irina Mooi gerezen, mooi kruim! En wat betreft boter: wij noorderlingen aten in de Romeinse tijd boter en gebruikten nauwelijks olie, dus dat is heel verantwoord. Ik schreef er toevallig deze week een artikel over voor Ancient History Magazine (over kaas en boter). Hieronder een stukje uit het artikel, met een interessant citaat van Plinius (die je in de Historische Bakcursus goed leert kennen):

Barbarian butter

From Antiquity up until now there is a difference in the use of dairy products between the north and the south of Europa. Both regions produce and eat cheeses, but the production and eating of butter and drinking of milk is more common in northern Europe. It looks like Pliny the Elder (ca. 23-79 AD) had a strong opinion about butter eating barbarians from the north:

It is a remarkable circumstance, that the barbarous nations which subsist on milk have been for so many ages either ignorant of the merits of cheese, or else have totally disregarded it; and yet they understand how to thicken milk and form there from an acrid kind of liquid with a pleasant flavour, as well as a rich butter: this last is the foam of milk, and is of a thicker consistency than the part which is known as the serum [whey]. We ought not to omit that butter has certain of the properties of oil, and that it is used for an ointment among all barbarous nations, and among ourselves as well, for infants.

In Ireland and Scotland there is this interesting phenomenon called bog butter. These are large, white to yellow waxy deposits found in peat bogs and wrapped in animal blatters, bark or in wooden containers. These big lumps of butter or other animal fat were buried in peat bogs for conservation purposes. The oldest ones found are from the Early Bronze Age.

 

 
Geplaatst : 06/03/2021 7:42 am
(@anna-k-w-a-dejonggmail-com)
Berichten: 9
Customer
 

 
Geplaatst : 06/03/2021 10:01 am
Manon reageerde
(@anna-k-w-a-dejonggmail-com)
Berichten: 9
Customer
 

Het broodje is niet zo hoog omdat het in een te grote vorm zat. Wel goed gerezen. 
met Heliaro bloem en zuurdesem.  

 
Geplaatst : 06/03/2021 10:03 am
(@irina)
Berichten: 13
Customer
 

@anna-k-w-a-dejonggmail-com Ik vind de kruik ook erg mooi!

 
Geplaatst : 06/03/2021 11:47 am