Meldingen
Wis alles

Zuurdesem

19 Berichten
5 Gebruikers
2 Vind-ik-leuks
3,072 Weergaven
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

Sinds ik mijn zuurdesem met rode-emmermeel voedt, stroomt hij regelmatig over! Met welk meel voeden jullie je zuurdesem?

 
Geplaatst : 25/01/2021 3:20 pm
(@annemieke)
Berichten: 2
Customer
 

Speltmeel. Ik vroeg me eigenlijk af of ik er ook wel eens ander meel bij mag doen, als de spelt op is?

 
Geplaatst : 25/01/2021 11:10 pm
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@annemieke. Dat kan zeker! Tarwe, rogge, spelt, emmer zijn allemaal mogelijk om je desem mee te voeden. Hij zal er een iets andere geur en smaak door krijgen. Leuk om daar mee te experimenteren en je eigen smaak te ontdekken.

 
Geplaatst : 26/01/2021 9:00 am
(@bduran)
Berichten: 2
Customer
 

Ik gebruik molenbloem van de Wijchense Molen. De desem lijkt het prima te doen, maar overstromen nee daar heb ik het nog niet op betrapt.

En ik vind jouw methode van voeden super! Bij andere recepten moet je vaak zoveel weggooien.

 
Geplaatst : 27/01/2021 9:43 am
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@bduran Dat klinkt goed! Mócht je een keer zuurdesem over hebben: niet weggooien hoor! Desnoods bewaar je het even in de koelkast, maar ik gebruik het in pannenkoeken, dat geeft een lekkere smaak en ze fluffen er een beetje van op. Gewoon toevoegen aan je beslag. Lekker even een desempannenkoekje bij het ontbijt: een goede start van de dag!

 
Geplaatst : 27/01/2021 10:55 am
Marian Versteegen
(@marianversteegen)
Berichten: 4
 

Dat zuurdesem van mij ruikt wel zuur, maar ik heb niet het idee dat het verder iets doet ?. Is het de bedoeling dat het schuimt en bubbelt? Ik heb er nog niet mee gebakken, heb het warm weggezet.

 
Geplaatst : 03/02/2021 5:04 pm
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@marianversteegen Je moet wel wat activiteit kunnen zien. Het ene desem is actiever dan het andere, maar over het algemeen zie je luchtbelletjes in het desem zitten, als je er bijvoorbeeld van de zijkant door een glazen pot naar kijkt.

Bij mij duurt het meestal zo'n 5 á 6 uur voordat het desem na het voeden op zijn actiefst is. Dan heeft het echt veel luchtbelletjes en belletjes bovenop.

Probeer er anders gewoon eens een deeg mee te maken en te bakken, dan kom je er vanzelf achter of het actief genoeg is. En mocht dat nu nog niet lukken, dan spreken we even wat af en kom je binnenkort wat van mijn desem halen en ga je daar mee verder.

 
Geplaatst : 03/02/2021 7:26 pm
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

Hieronder een video met hele handige tips voor het bakken met zuurdesem. Kijk vooral ook even verder naar video's van dit Youtube-kanaal. Heel handig!

https://youtu.be/8FaKxYM8TRo

 
Geplaatst : 04/02/2021 9:47 am
Marian Versteegen
(@marianversteegen)
Berichten: 4
 

Ik denk dat ik toch maar nieuw zuurdesem moet gaan maken ?. Dit is het resultaat na 15 uur rijzen ??

 
Geplaatst : 05/02/2021 9:25 am
Marian Versteegen
(@marianversteegen)
Berichten: 4
 

Manon, in de cursus schrijf je dat je de zuurdesem eerst 3 dagen moet laten staan (wel doorroeren), maar in je video zeg je dat je vanaf dag 2 al moet voeden. Maakt het iets uit?

 
Geplaatst : 05/02/2021 9:34 am
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@marianversteegen Dat is wel een heel klein bolletje....wat jammer! Geef je desem nog even de tijd om aan te sterken. Eenmaal per dag voeden en op een warme plaats laten rijzen. Als hij niet in activiteit toeneemt, dan doneer ik graag wat van mijn desem!

 
Geplaatst : 05/02/2021 10:40 pm
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@marianversteegen Bij het opstarten gaat het er vooral om wanneer je de eerste activiteit ziet in je desem, dus de eerste belletjes. Soms is dat na 2 dagen, soms 3, maar met wat kouder weer kan het ook 4 zijn.

 
Geplaatst : 05/02/2021 10:42 pm
Marian Versteegen
(@marianversteegen)
Berichten: 4
 

@manon-henzen, ik heb het weggekieperd ? en ga opnieuw beginnen!

 
Geplaatst : 05/02/2021 11:53 pm
Manon reageerde
(@bduran)
Berichten: 2
Customer
 

@manon-henzen deze truc met ik uitgevoerd, wist alleen niet zo goed welke verhoudingen (meel en melk) ik dan moest gebruiken. En kan je het beslag meteen gebruiken of is enkele uren rusten beter? Ik las verschillende dingen op internet. Ik heb het beslag vrijwel meteen gebakken en de pannenkoeken smaakten wel goed.

 
Geplaatst : 19/02/2021 10:05 am
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

Zonde inderdaad om zuurdesem dat je teveel hebt weg te gooien: wat goed dat je het in je pannenkoekenbeslag hebt verwerkt @bduran.

De verhouding meel en melk is een beetje naar wens. Zo maakt mijn moeder altijd een dik beslag, maar zelf maak ik een dun beslag. Dat is even zoeken naar wat je zelf lekker vindt. De zuurdesem in je beslag geeft meteen smaak af. Je kunt het een paar uurtjes laten staan voor wat meer smaakontwikkeling en daar zal het wat luchtiger van worden, maar niet heel veel.

Geniet ervan!

 
Geplaatst : 19/02/2021 6:21 pm
Pagina 1 / 2