Meldingen
Wis alles

Zuurdesem

19 Berichten
5 Gebruikers
2 Vind-ik-leuks
2,996 Weergaven
(@susanna)
Berichten: 2
Customer
 

@manon-henzen Ik ben net begonnen aan deze cursus en nu wil ik graag zuurdesem gaan starten. in je filmpje had je het over het verschil tussen rogge en tarwe.Wat is het verschil precies en  welke is het prettigst om mee te starten?

 
Geplaatst : 02/05/2023 5:54 am
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

Dag Susanna,

Het kan met beide prima. Probeer te starten met biologisch meel. Daar zitten over het algemeen veel meer bacteriën in en die heb je juist nodig om op te starten (en in leven te houden). En neem volkorenmeel, want daar zit natuurlijk alles nog in en is niet gezeefd (dus ook alle baceriën heb je dan te pakken). Andere tip: doe een beetje vocht van biologisch fruit, zoals druiven- of appelsap, bij je starter. Daar zitten namelijk heel veel bacteriën op en dat geeft het een kickstart!

Verder is de keuze vooral afhankelijk van wat je straks wilt gaan bakken. Zuurdesem van roggemeel geeft altijd een 'volkoren' look (ook zichtbaar in de structuur van je brood) en is minder geschikt voor als je veel witbrood wilt bakken bijvoorbeeld. Daar zou je rekening mee kunnen houden in je keuze.

Eerlijk gezegd wissel ik ook af en toe af. Dan voed ik het zuurdesem door met een ander graan. Nu al heel lang rode emmermeel. Dat werk prima en de wisseling geeft vaak nog een boost aan het desem ook. Maar doe dat pas als je desem al even aan de gang is en een beetje 'volwassen' is.

Veel succes en heel veel plezier met de cursus!

Hartelijke groet,

Manon

 
Geplaatst : 02/05/2023 7:58 pm
(@susanna)
Berichten: 2
Customer
 

@manon-henzen Misschien een stomme vraag maar als ik een gewoon brood wil bakken met mijn zuurdesem. Hoe begin ik dan? is er een recept wat ik kan volgen?

 
Geplaatst : 10/05/2023 3:02 pm
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

Dag Susanne,

Dan zou ik het recept voor bijvoorbeeld Panis Quadratus volgen. Houd de hoeveelheid meel, vocht en zuurdesem aan en volg de instructie. Dat is min of meer een basisrecept!

 
Geplaatst : 26/05/2023 2:48 pm
Pagina 2 / 2