Meldingen
Wis alles

Abrikozen

3 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,311 Weergaven
Mariella Beukers
(@wijnkronieken)
Berichten: 6
 

Dag allemaal, in oude handschriften kom je ongelooflijk veel recepten met abrikozen tegen. Maar hoe kwam je daar eigenlijk aan, eeuwen geleden? Hadden mensen een abrikozenboom in de tuin? of kocht je abrikozen op de markt? Abrikozen in ons klimaat is volgens mij lastig. Iemand ideeën hierover?

 
Geplaatst : 18/01/2021 1:08 pm
Suzanne Klüver
(@suzannekluver)
Berichten: 4
 

Dag Mariella,

Dit vind ik een interessante vraag, omdat ik denk dat het heel belangrijk is om te weten waar sommige gewassen van origine vandaan komen. Maar ook handelsroutes zijn van belang. Ik denk dat abrikozen met de handel vanuit Frankrijk, Spanje of Italië kwamen. Want hier groeien ze, voor zover ik weet echt niet. Uit Frankrijk of Spanje via zee. Er waren in de 17de, maar vooral 18de eeuw al veel standaard vaarroutes vanuit deze landen. Dit weet ik vooral van de aardewerkhandel. Maar er kwam natuurlijk veel meer mee op schepen dan dit. Uit Frankrijk kwam bijvoorbeeld ook wijn deze kant op. Die abrikozen kwamen hier waarschijnlijk dus gewoon ‘vers’ op de markt terecht. Ik denk dat het de moeite waard is om dit te onderzoeken op bijvoorbeeld Delpher. Over abrikoosboomgaarden of iets dergelijks heb ik nog nooit gehoord. Ook niet voor in een pot of in de wintertuin.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

groet,

Suzanne

 
Geplaatst : 18/01/2021 6:21 pm
Mariella Beukers
(@wijnkronieken)
Berichten: 6
 

@suzannekluver Dank je Suzanne, zelf denk ik eerlijk dat er in die tuinen bij buitenplaatsen of langs de slangemuren nog best wat abrikozenbomen stonden. Maar idd, er zou veel meer bekend moeten zijn over de handel in allerhande fruit. Niet alleen abrikozen, maar ook citrus en druiven (in mijn geval zeer interessant ;-))

 
Geplaatst : 18/01/2021 6:43 pm