Wat is eet!verleden Academie?

eet!verleden Academie biedt een divers en aantrekkelijk aanbod digitale producten. Ik ontwikkel online lezingen, korte kookworkshops en uitgebreide kookcursussen die zeer rijk aan historische informatie én presentatievormen zijn. Behalve artikelen en historisch beeldmateriaal zitten ze vol video’s, historische filmpjes, interviews en kookvideo’s. Voor de ontwikkeling wordt veel historisch onderzoek gedaan en worden samenwerkingen aangegaan met deskundigen en erfgoedinstellingen. Alle vergaarde informatie zet ik om in aantrekkelijke digitale uitingen.

Hoe werkt de Academie?

Alle digitale producten van eet!verleden Academie zijn beschikbaar in een online e-learningplatform dat aan deze website is gekoppeld. Om gebruik te kunnen maken van onze producten, maak je een gratis account aan. Met dit account kun je de kookcursussen, kookworkshops en lezingen volgen. Naast de betaalde producten die wij aanbieden, kun je via het gratis account ook allerlei gratis producten downloaden en volgen. Nieuwe items worden aangekondigd via de nieuwsbrief van eet!verleden.

Voor vragen en hulp bij het gebruik van het platform, staan we uiteraard voor je klaar.

Online kookcursus

GRATIS VOOR VRIENDEN

Vrienden van eet!verleden ontvangen via de Academie, naast het gratis leermateriaal op het platform, ook kortingen op kookcursussen en gratis toegang tot diverse lezingen en kookworkshops.

word ook vriend!

Culinaire geschiedenis & erfgoed

Culinair erfgoed is een ondergeschoven kindje in Nederland. Dat is zonde, want historische kookboeken, archeologische vondsten en schilderijen zijn ongelofelijk inspirerend voor de keuken van nu. Het is ook onbegrijpelijk. Eten en drinken is de essentie van ons bestaan en dat was het ook voor onze voorouders. Voeding bepaalde het leven en was verbonden aan status, gezondheid, genot, cultuur, religie, economie, handel en zeker ook politiek. Waarom is er zo weinig aandacht voor culinaire geschiedenis en culinair erfgoed vroeg ik mij altijd af. Omdat het vrijwel onzichtbaar is, is mijn conclusie.

Culinair erfgoed op de kaart

Gepassioneerd door geschiedenis én eten ben ik dan ook al jaren actief om culinaire geschiedenis en culinair erfgoed op toegankelijke en diverse wijze onder de aandacht bij een breed publiek te brengen. Naast mijn website met blog schrijf ik historische kookboeken en boeken en artikelen voor derden. Ik geef lezingen, historische kookcursussen en organiseer historische kookreizen. Ook werk ik veel samen met musea, kastelen en erfgoedinstellingen. In 2020 maakte ik de grote stap om een online culinair historisch platform op te richten, eet!verleden Academie. Hiermee hoop ik culinaire geschiedenis en erfgoed nóg meer op de kaart te kunnen zetten en voor een groter publiek toegankelijk te maken.

Cursusmaker & begeleider Manon Henzen

Oprichter van eet!verleden en eet!verleden Academie ben ik, culinair historica Manon Henzen. Na een studie geschiedenis en Midden-Oostenstudies werkte ik voor verschillende cultuurhistorische organisaties, waar ik me bezighield met het betrekken van het grote publiek bij ons rijke verleden. Dit werk vervolgde ik als zelfstandige onder de naam proef!cultuur. Mijn jaren lange ervaring als projectmanager en adviseur in de brede erfgoedsector zet ik tegenwoordig in voor het veld van culinaire geschiedenis. Ik heb het tot mijn missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat ik het bijzonder jammer vindt dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan.

Manon Henzen