De verstandige kock, 1683

DE VERSTANDIGE KOCK

De verstandige kock geeft een prachtig beeld van wat er in de zeventiende eeuw in de keukens van welgestelden gebraden, gestoofd, gebakken, gekonfijt en gekookt werd. Ingrediënten uit het seizoen, van kop tot staart, langzaam gegaard, geen verspilling en zelf gekweekt. Het lijken wel trends van nu.

Pronkstilleven, Pieter-Claesz, 17e eeuw, Rijksmuseum

beeldmateriaal

In de lezing komen maar liefst ruim 70 afbeeldingen van kookboeken, prenten en voornamelijk schilderijen uit de 17e eeuw voorbij, die gebruikt worden om een goed beeld te geven van ingrediënten, gerechten, eetgewoonten en tafelaankleding.

Wat geweldig interessant en leuk!!! Complimenten!! Wat doe je dat goed!!

Marita, Italië

5 kwartier bijzondere informatie: afwisselend, vlot en de tijd vliegt voorbij! Leuk ook dat je het kookboek door kan bladeren. Kortom: waar voor je geld!

Marianne, Nederland

Ik dacht dat ik veel van het onderwerp wist, maar wat heb ik veel bijgeleerd! Bovendien erg prettig om naar te luisteren.

Luc, België

Stilleven met zilveren kan en porseleinen kom, Willem Kalf, 1655-1660 RMA

1 UUR & 15 MINUTEN

kijk- en luisterplezier met mijn uitgebreide verhaal over de keuken van de Gouden Eeuw.

RUIM 70 AFBEELDINGEN

uit de Gouden Eeuw. Je ontvangt tevens een overzicht van alle afbeeldingen!

JARENLANGE

ervaring in onderzoek naar de keuken van de Gouden Eeuw bracht ik samen in deze lezing.

Jacob van Hulsdonck, stilleven met vlees, 17e eeuw

 

MEER DAN EEN LEZING

FANTASTISCHE BEELDBANK OVER DE KEUKEN VAN DE GOUDEN EEUW

BLADER DOOR EEN ORIGINEEL EXEMPLAAR VAN DE VERSTANDIGE KOCK

volg de LEZING
Kookboek van de Gouden Eeuw

KOOKBOEK VAN DE GOUDEN EEUW

De lezing is ook met korting beschikbaar in combinatie met mijn Kookboek van de Gouden Eeuw. Dit is een heerlijk boekje dat de keuken van de gegoede burgerij in de 17e eeuw laat zien. Het boek bevat circa 30 mooie maakbare recepten met hier en daar een leuke uitdaging, vlotte korte artikelen en prachtig historisch beeldmateriaal. De door mij bewerkte historische recepten komen uit kookboeken die in de 17e eeuw het licht zagen in Frankrijk en de Lage Landen, met veel aandacht voor De verstandige kok uiteraard.

Bestel lezing met kookboek

NIEUW BOEK: DE VERSTANDIGE KOCK

De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige Het Vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters. De gegoede burgerij trok vanuit de stad naar buitenplaatsen om er te genieten van een lekkere maaltijd met vrienden en familie, van lekkere groenten en fruit die ter plaatse werden geteeld. De verstandige kok was een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft. En dat is het nog steeds! Samen met Marleen Willebrands en Alexandra van Dongen werkte ik aan dit boek. Ik bewerkte twintig recepten uit De verstandige kock tot tongstrelende recepten voor de moderne keuken. De gerechten werden prachtig vastgelegd op foto door Jeroen Savelkouls.

bekijk het boek
DE VERSTANDIGE KOCK. Proef-de smaak van de 17e eeuw