Kijkje in de keuken van WOII
Dit Historisch Kookcollege laat je kennis maken met de eenvoudige maar gezonde en creatieve keuken van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van artikelen, kookvideo’s, veel historisch beeldmateriaal en smakelijke recepten leer je over ingrediënten, het menu en grote vindingrijkheid in de keuken, waarin gezondheid, zuinigheid, koken met restjes, brandstofbesparing, moestuinieren, wildplukken, fermenteren en conserveren centraal stonden.
MENU
Je kookt een mooi menu van gerechten die typerend zijn voor de eerste vier oorlogsjaren.
RECEPTEN
Recepten zijn afkomstig uit diverse kookboeken & documentatie uit WOII.
EETCULTUUR
Artikelen geven je een goed beeld van wat én hoe er gekookt en gegeten werd tijdens WOII.
Wat krijg ik?
Inspirerende lessen
In 9 uitgebreide en zorgvuldig samengestelde lessen doorloop je het college. Stap voor stap en in je eigen tempo.
Bijzondere recepten
Alle gerechten zijn beschikbaar in tekst, downloadbare PDF en inspirerende kookvideo waarin Manon je stap voor stap meeneemt.
Professionele begeleiding
De cursus is ontwikkeld door culinair historica Manon Henzen. Zij heeft een speciale interesse in de keuken van WOII en schreef er een boek over.
Toegang online platform
Na aanmelding krijg je gratis toegang tot het online platform van eet!verleden Academie. Ook kun je andere content gratis bekijken.
Altijd beschikbaar
Na aankoop is het Historisch Kookcollege altijd beschikbaar om te bekijken en de lessen te volgen. Dat kan 7 dagen per week en dag & nacht.
Forum
Cursisten kunnen voor vragen terecht op een speciaal forum. Hier kun je ook ervaringen delen met andere cursisten.
LeSSEN
In 9 lessen leer je onder andere over recepten, kookboeken, ingrediënten, menu’s, kooktechnieken, besparingstips en de switch van een vleesrijk naar plantaardig menu in WOII.
Bekijk lessenHET MENU
Vega Burgertjes
met griesmeel
Zuurkoolsalade
met creatieve twist
Aardappelkroketjes
met tuinkruiden
Notenpannenkoek
met noten uit wildpluk
DE MAKER
Ik neem je in dit kookcollege mee naar de keuken van de Tweede Wereldoorlog. Al jaren bestudeer ik de fascinerende voedselsituatie tijdens deze barre periode waarin producten schaars werden en onze voorouders al hun creativiteit uit de kast haalden om een gezond maal op tafel te zetten. De hongerwinter is bij velen bekend, maar de grote vindingrijkheid op voedselgebied in de andere vierenhalf jaar minder. Juist uit deze jaren kunnen we wat leren voor ons voedingspatroon nu. Dat is het verhaal dat ik met je deel in dit college.
kook met me mee
KOOKBOEK KOKEN IN OORLOGSTIJD
In mijn historisch kookboek Koken in Oorlogstijd. Creatief en gezond koken in de jaren ’40 vertel ik het verhaal over veerkracht en creativiteit in de keuken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Noodzakelijke ingrepen in het voedselpatroon lijken verrassenderwijs sterk op voedseltrends anno nu. Verhalen over voedselschaarste en de hongerwinter zijn al vaak verteld. Uit mijn onderzoek en gesprekken met ooggetuigen komt ook een ander verhaal naar boven. Mijn kookboek laat dat andere verhaal zien.
Bekijk kookboekBOEK MET KOOKBOEK
BESTEL HET HISTORISCH KOOKCOLLEGE MÉT
MIJN KOOKBOEK KOKEN IN OORLOGSTIJD
EN ONTVANG € 2,50 KORTING.
boek met kookboekDoe het Historisch Kookcollege cadeau!
Kies bij afrekenen voor de cadeau-optie
Is de cursus geschikt voor mij?
Het college is geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen in de kookhistorie van WOII, vindingrijke oorlogsgerechten wil leren koken of een leerzame en inspirende tijdverdrijving zoekt.
Is het niveau geschikt voor mij?
Er wordt geen voorkennis verwacht bij het volgen van het college en het lesmateriaal is toegankelijk van opzet. Er is naar gestreefd om het college geschikt te maken voor alle niveau’s.
Waar stel ik mijn vragen?
Vragen over de inhoud van het college en praktische vragen over het gebruik van de leeromgeving kun je stellen op het forum in de online omgeving en worden beantwoord door Manon.
Contact met andere cursisten?
Via het forum in de online omgeving van dit platform kun je in contact komen met andere cursisten via de algemene berichten en via persoonlijke chats. Zo kun je elkaar ontmoeten en ervaringen delen.