Voedselbonnen Tweede Wereldoorlog

Historisch Kookcollege

Kijkje in de keuken van de

Tweede Wereldoorlog

NU ONLINE!

BOEK COLLEGE

Kijkje in de keuken van WOII

Dit Historisch Kookcollege laat je kennis maken met de eenvoudige maar gezonde en creatieve keuken van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van artikelen, kookvideo’s, veel historisch beeldmateriaal en smakelijke recepten leer je over ingrediënten, het menu en grote vindingrijkheid in de keuken, waarin gezondheid, zuinigheid, koken met restjes, brandstofbesparing, moestuinieren, wildplukken, fermenteren en conserveren centraal stonden.

DOE MEE
Menu Tweede Wereldoorlog

MENU

Je kookt een mooi menu van gerechten die typerend zijn voor de eerste vier oorlogsjaren.

RECEPTEN

Recepten zijn afkomstig uit diverse kookboeken & documentatie uit WOII.

EETCULTUUR

Artikelen geven je een goed beeld van wat én hoe er gekookt en gegeten werd tijdens WOII.

Wat krijg ik?

C.J. Ooms-Vinckers, Ons dagelijksch brood, 1940
LeSSEN

In 9 lessen leer je onder andere over recepten, kookboeken, ingrediënten, menu’s, kooktechnieken, besparingstips en de switch van een vleesrijk naar plantaardig menu in WOII.

Bekijk lessen

HET MENU

Vega burgers

Vega Burgertjes
met griesmeel

Zuurkoolsalade

Zuurkoolsalade
met creatieve twist

Aardappelkroketten

Aardappelkroketjes
met tuinkruiden

Notenpannenkoeken

Notenpannenkoek
met noten uit wildpluk

DE MAKER

Ik neem je in dit kookcollege mee naar de keuken van de Tweede Wereldoorlog. Al jaren bestudeer ik de fascinerende voedselsituatie tijdens deze barre periode waarin producten schaars werden en onze voorouders al hun creativiteit uit de kast haalden om een gezond maal op tafel te zetten. De hongerwinter is bij velen bekend, maar de grote vindingrijkheid op voedselgebied in de andere vierenhalf jaar minder. Juist uit deze jaren kunnen we wat leren voor ons voedingspatroon nu. Dat is het verhaal dat ik met je deel in dit college.

 

kook met me mee
Manon Henzen
Koken in Oorlogstijd

KOOKBOEK KOKEN IN OORLOGSTIJD

In mijn historisch kookboek Koken in Oorlogstijd. Creatief en gezond koken in de jaren ’40 vertel ik het verhaal over veerkracht en creativiteit in de keuken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Noodzakelijke ingrepen in het voedselpatroon lijken verrassenderwijs sterk op voedseltrends anno nu. Verhalen over voedselschaarste en de hongerwinter zijn al vaak verteld. Uit mijn onderzoek en gesprekken met ooggetuigen komt ook een ander verhaal naar boven. Mijn kookboek laat dat andere verhaal zien. 

Bekijk kookboek

BOEK MET KOOKBOEK

BESTEL HET HISTORISCH KOOKCOLLEGE MÉT

MIJN KOOKBOEK KOKEN IN OORLOGSTIJD

EN ONTVANG € 2,50 KORTING.

boek met kookboek
Kookcollege met kookboek Koken in Oorlogstijd

Doe het Historisch Kookcollege cadeau!

Kies bij afrekenen voor de cadeau-optie

doe het kookcollege cadeau!
Is de cursus geschikt voor mij?

Het college is geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen in de kookhistorie van WOII, vindingrijke oorlogsgerechten wil leren koken of een leerzame en inspirende tijdverdrijving zoekt.

Is het niveau geschikt voor mij?

Er wordt geen voorkennis verwacht bij het volgen van het college en het lesmateriaal is toegankelijk van opzet. Er is naar gestreefd om het college geschikt te maken voor alle niveau’s.

Waar stel ik mijn vragen?

Vragen over de inhoud van het college en praktische vragen over het gebruik van de leeromgeving kun je stellen op het forum in de online omgeving en worden beantwoord door Manon.

Contact met andere cursisten?

Via het forum in de online omgeving van dit platform kun je in contact komen met andere cursisten via de algemene berichten en via persoonlijke chats. Zo kun je elkaar ontmoeten en ervaringen delen.

Twijfel je over deelname aan het kookcollege of vraag je je af of het college geschikt is voor jou? Neem contact met me op, zodat ik je persoonlijk advies kan geven.

mail manon doe mee