Meldingen
Wis alles

sebetu broodjes op vuur gebakken

4 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,009 Weergaven
(@annetfresco)
Berichten: 2
Customer
 

Hallo. Ik heb gepoogd sebetu-broodjes te maken op een hete steen in mijn houtkachel en dat ging. Ik heb de temperatuur gemeten, ben begonnen bij 350 graden, afnemend naar 250 graden (ging beter). Waar ik benieuwd naar ben is of er nog meer mensen zijn die experimenteren met bakken in een houtvuur/houtoven. Mijn moeilijkheid is vooralsnog om het niet te snel te laten afkoelen in de kachel/oven, omdat ik het vuur niet kan opstoken als er een broodje in zit. Ben benieuwd naar meer ervaringen met bakken in vuur.

 
Geplaatst : 27/04/2023 9:08 am
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

Deze platbroden hebben we vaak gebakken in de Romeinse houtoven in Museumpark Orientalis. Als we de oven flink opgestookt hebben, is het het eerste brood dat ik bak. Met zo'n 300 graden heeft het slechts een paar minuten nodig om gaar te worden. Dit is een hele grote oven en de temperatuur is lastig te managen. Ik houd achter in de oven een vuur gaande bij het bakken van platbroden (en bijvoorbeeld farinata/cecina), daarna koelt de oven iets af en gaan de grote broden erin (o.a. masteluin en panis quadratus).

Mocht het er dit jaar van komen om weer in het museum te bakken, dan laat ik dat weten!

Hartelijke groet, Manon

 
Geplaatst : 28/04/2023 1:38 pm
(@annetfresco)
Berichten: 2
Customer
 

Dat is leuk Manon. Ik ken Orientalis van het fresco dat ik er maakte in het romeinse huis.  Ik ben erg benieuwd naar de oven.  intussen heb ik nog een andere vraag: als ik deeg laat rijzen in mijn oven waarin ik het lampje laat branden, dan gaat automatisch ook de ventilator aan. Die kan ik niet uit zetten. Het waait dus de hele tijd in de oven. Kan rijzend brood daar tegen? Of zou het dan niks worden? groetjes annet

 
Geplaatst : 10/05/2023 1:58 pm
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@annetfresco Dat is een goede vraag. Dek het rijzend brood dan in ieder geval goed af door de schaal in een ruime plastic zak te doen. Wel gek dat je die ventilator niet uit kunt zetten!

 
Geplaatst : 26/05/2023 2:44 pm