Meldingen
Wis alles

Eendeneieren

4 Berichten
2 Gebruikers
3 Vind-ik-leuks
1,408 Weergaven
(@ninette)
Berichten: 3
Customer
 

Beste allen, bij mijn huis worden we gezelschap gehouden door een klein groepje Noord Hollandse Krombekeenden. Ze worden gekenmerkt door hun, zoals de naam al zegt, kromme snavel. Vandaag de dag is het een vrij zeldzame soort, maar ze staan op schilderijen afgebeeld uit de 17de-19de eeuw. Het schijnt dat ze vroeger, iets meer dan een eeuw geleden, gehouden werden voor de banketbakkersindustrie, voor beschuiten in het bijzonder. Om hun hoge eierproductie. Dit jaar hebben ze inderdaad uitzonderlijk veel eieren gelegd; mooi licht blauw/groen van kleur. Het eigeel smaakt iets vetter en het eiwit is veel steviger (vergeleken met een kippenei). Nu is mijn vraag: heeft iemand wel eens iets over krombekeenden en hun eieren terug gevonden in historische recepten? 

Met vriendelijke groet, Ninette

 
Geplaatst : 04/08/2021 12:19 pm
Manon reageerde
(@ninette)
Berichten: 3
Customer
 

 Hier nog even een afbeelding van onze paaseieren: links onder een kippenei, de andere twee zijn van de krombekeenden. Op het rechter ei zie je de kenmerkende kromme snavel afgebeeld.

 
Geplaatst : 04/08/2021 12:24 pm
Manon reageerde
Manon
(@manon-henzen)
Berichten: 55
Admin
 

@ninette Wat leuk! Ik ken de eendensoort helemaal niet. En ik ken ook het gebruik van de eieren en de eend (vlees) in historische recepten niet. Meestal zijn die recepten ook verre van specifiek. Zeker als het om eieren gaat. We gaan altijd maar uit van kippeneieren, maar dat is in sommige gevallen helemaal niet zeker. Mooie kleur eieren leggen ze zeg.

Interessant wat je zegt over het gebruik in beschuiten. Nu heb ik onlangs een boek aangeschaft over de geschiedenis van de beschuitindustrie. Nog niet gelezen, maar als ik er iets in tegen kom over de eenden of hun eieren laat ik het je weten. Het boek heet "Beschuit, een tere juffer" van Ria Efdée.

 
Geplaatst : 06/08/2021 7:41 am
(@ninette)
Berichten: 3
Customer
 

@manon-henzen ik hoor het graag als je er iets over tegenkomt in je beschuiten-boekje!

 
Geplaatst : 10/08/2021 7:53 am
Manon reageerde